Betaalbaar en circulair inbouwsysteem

Transformatie kantoor naar woning

Het is de kunst van Respace: het duurzaam ombouwen van vastgoed dat leegstaat, zodat het weer gaat voldoen aan de hedendaagse eisen en wensen. Het is het product van onze missie om de bebouwde omgeving zo duurzaam en circulair mogelijk te benutten. De transformatie van kantoren naar woningen maakt daar onderdeel van uit.

Transformatie: boost voor de buurt

Er staat namelijk bijna 4 miljoen vierkante meter aan kantoorgebouwen leeg in Nederland. En volgens onderzoek kunnen hier 50 tot 60 duizend woningen in gerealiseerd worden.

Sociale vitaliteit en veiligheid

Zoveel leegstand is om veel redenen zeer onwenselijk. Uitzoomend zie je bijvoorbeeld dat het funest is voor de sociale vitaliteit en het gevoel van veiligheid in een buurt. Leegstaande kantoorpanden hebben daarmee direct impact op de leefbaarheid.

Met transformatie van kantoren naar woningen zorgen we ervoor dat die leefbaarheid op peil blijft. Sterker, niet zelden geeft zo’n herbestemming een boost aan de leefomgeving.

transformeer kantoor naar woning

Transformatie van kantoor naar woning als oplossing

Uiteraard zijn niet alle leegstaande kantoren geschikt voor transformatie naar woningen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat ervan uit dat ongeveer een derde deel van de kantoren naar woningen getransformeerd kan worden. 

Maar dat is nog steeds aanzienlijk: van de een miljoen nieuwe woningen die in 2040 nodig zullen zijn, kan zo’n 5% met transformatie gerealiseerd worden. En als de transformeren van een kantoor naar woningen niet mogelijk blijkt, dan kan het gebouw vaak wel naar een nieuw, aantrekkelijke en rendabele werkruimtes worden getransformeerd.

Veel meer voordelen

Het behoud van de leefbaarheid in een buurt is niet het enige indirecte voordeel van een transformatie van kantoor naar woning. 

Je behoudt met transformatie van kantoren naar woningen ook vaak kenmerkend vastgoed en iconische architectuur (en daarmee de emotionele band). Ook verkleint het de enorme huisvestingsbehoefte die we vandaag de dag hebben in ons land. 

Transformatie kent ook veel directe voordelen voor de eigenaar, de ontwikkelaar en de eindgebruiker:

Transformatie-voordelen

Transformeren met Respace:

"Met deze systemen kunnen we een hele nieuwe vorm van woningbouw toevoegen. Goedkoper, flexibeler en sneller in te zetten."
Floris Alkemade
Rijksbouwmeester 2015-2021

Respace: maatwerk meets massaproductie

De optelsom van al die aantrekkelijke kenmerken van het Respace Inbouwsysteem levert een zeer hoge flexibiliteit op. Dat maakt het geschikt voor elk type kantoorgebouw en voor elk type toepassing (woon- en werkbestemming), waarbij we drie maatwerkoplossingen bieden: box-in-box, split-level en wanden.   

Welke oplossing(en) je ook kiest, we nemen jouw inbouwproject altijd volledig aan en leveren het als een leefbare totaaloplossing op. Inclusief de benodigde installaties, leidingwerk, keukens en sanitair. 

Meer weten over transformatie van kantoren naar woningen? Download onze brochure. Of plan direct een afspraak in, dat vinden we uiteraard ook een goed idee.

Neem contact op met

Onze Lead Architect Joachim Karelse

Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek met één van onze architecten of ontwikkelaars.