Gerben van Es
Bij JP van Eesteren willen ze gebouwen slimmer maken en ze intelligent voorbereiden op een toekomst die zal blijven veranderen. Dat doen ze door middel van bouwoplossingen die probleemloos honderd jaar kunnen doen wat ze moeten doen, maar die even goed na tien jaar geheel of gedeeltelijk van functie kunnen wisselen. Duurzaam en flexibel bouwen staat centraal, alleen op die manier is het toekomst-proof.
Gerben van Es, vestigingsmanager bij JP van Eesteren, licht toe waarom het Respace-systeem een passende oplossing is voor de bouw-sector.
“Jp van Eesteren is een grote utiliteitsbouwer, in de Randstad maar ook in de rest van het land. Wij bouwen utiliteitsgebouwen en hebben daarnaast een grote onderhoud- en renovatieafdeling. Die beslaat ongeveer eenderde van het bedrijf en daar doen we veel met bestaand vastgoed en kleinschalige nieuwbouw. We hebben opdrachtgevers die veel bestaand vastgoed hebben, zoals kantoren, ziekenhuizen, scholen, maar ook in de industrie. Er zijn continu aanpassingen nodig aan hun bestaande panden, zowel qua onderhoud maar ook qua functiewijzigingen. Het is eigenlijk een doorlopend proces.
Respace kan ingezet worden tijdens de transformatie van bestaand vastgoed. Er is heel veel vraag naar oplossingen in het bestaande vastgoed. Niet elk pand zal zich daarvoor lenen, maar er zijn veel mogelijkheden. Sommige panden krijgen misschien door het systeem van Respace een tweede leven, wat anders niet had gekund.
We vullen elkaar goed aan, Respace is een bedrijf wat graag met parametrische ontwerpen werkt. Dat is iets wat wij ook doen. Wij passen dat met name toe in hoogbouw. Anderzijds zijn wij ook een promotor van houtbouw, dat hebben we al bij een aantal hele grote projecten toegepast en een samenwerking met Respace zou juist de mogelijkheid kunnen zijn om het ook bij onderhoud en renovatie-werkzaamheden toe te passen. En dat is iets wat nog in de kinderschoenen staat. Samen zouden we tot betere ontwerpen, slimmere ontwerpen, kunnen komen. Één van de voorbeelden van slimmer werken is dat je probeert om, als je een ontwerp hebt, het direct gereed voor productie maakt. Je hebt dan geen tussenstappen meer en gaat dus vanuit een een ontwerp meteen door naar de productie.
Wat Respace op dit moment heel slim doet is ervoor zorgen dat ze na een ontwerp eigenlijk meteen de freesmachines aan kunnen kunnen kunnen zetten. De aannemer of de bouwer wordt dan ook snel aan de gang gezet. En ik denk dat wij ook een stukje toegevoegde waarde kunnen bieden door verder te kijken dan alleen het bouwpakket. Bijvoorbeeld door naar de complete verduurzaming van de hele vastgoedsector en alle overige maatregelen die nodig zijn om Respace in dat bestaande vastgoed te kunnen plaatsen. Door op een andere manier naar de markt kijken en worden wij ook scherp gehouden op innovatief en duurzaam gebied.
We werken in allerlei verschillende typen gebouwen, zoals ziekenhuizen, maar ook gewoon in groot vrijstaand vastgoed. Dus dat kunnen bestaande kantoorgebouwen zijn, loodsen of hallen waar verbouwingen in plaats gaan vinden.
Het transformeren van gebouwen naar woningen is iets wat denk ik al heel lang gaande is. Met het oog op Respace is het ook wel een stukje look en feel die een bewoner krijgt. Je moet toch weten dat houtbouw een andere uitstraling heeft dan dat veel woningzoekenden gewend zijn. Een bepaalde doelgroep zal het erg aanspreken. En het moet uiteraard aan alle eisen, wetten en regelgevingen voldoen, zoals de eisen van geluid, brand en het moet comfortabel zijn. Mensen zitten toch liever rondom een natuurproduct.
Één van de grote voordelen van bouwen met hout is, is dat het een natuurproduct is. Het is een boom die groeit, die je direct met relatief simpele bewerkingen toe kan passen als bouwmateriaal. Het is tevens een duurzaam materiaal en één van de oudste bouwmaterialen die er is. Het stukje flexibiliteit van houtbouw is vele malen makkelijker werken dan het traditionele beton en staal. Mensen zitten toch liever rondom natuurproduct producten dus. Dat zijn wel de grote voordelen die ik in houtbouw zie.
Parametrisch is een woord wat je nu veel in de bouw hoort. Waar het bij JP van Eesteren om gaat als het over parametrisch ontwerpen gaat, is dat wij met name bij hoogbouw met formules heel snel een pand aan kunnen passen. We werken met standaardmaten, zodat we in één keer een pand op kunnen leveren. En als er dan een paar verdiepingen afgaan of een slaapkamer moet een meter groter worden, dan kan dat direct in het complete ontwerp worden doorgevoerd. Je kunt op die manier heel flexibel ontwerpen en ik denk dat dat een hele mooie toevoeging is naar de toekomst toe. Tijd is geld, in dit geval kun je zonder dat je weer een heel engineering traject op moet starten aanpassingen doorvoeren.
We werken naar een stukje standaardisatie toe, omdat je elke keer dezelfde producten kunt toepassen. Gebouwen worden daardoor uiteindelijk goedkoper en efficiënter en een hele hoop projecten zijn dan opeens wel haalbaar. Er zitten gewoon hele slimme verbindingen in, in het Respace-systeem, waardoor het eigenlijk een soort vergroot LEGO-systeem is en je heel makkelijk op een andere manier kan bouwen dan dat we normaalgesproken gewend zijn. Je hebt dus geen hoogopgeleide mensen nodig om dit systeem te bouwen en dat kan ook wel weer een antwoord geven op het huidige tekort aan vakmensen. De slag die Respace voor de bouwbranche maakt, is dat ze eigenlijk direct bij de ontwerpen de juiste data neer kunnen leggen, waardoor een ontwerpende partij op de goeie voet kan starten. Er is geen sprake van lange processen waarin bepaalde details afgesproken. En daar zit echt een meerwaarde in voor de complete bouwbranche.”

Duurzaam
Hout is het enige materiaal dat CO2 opslaat.

Rendabel
Voordeliger dan bouwen met staal en beton.

Flexibel
Snel (re)monteren en gemakkelijk (her)indelen.

Ruimtelijk
Overspanningen zijn tot 7 meter breed en 3 meter hoog.

Snel
Korte doorlooptijden en direct inzicht in de kosten.

Circulair
In toepassing, systeem én materiaal.
Als je meer wilt weten
Vraag een vrijblijvende brochure aan
Vul hieronder je gegevens in om onze brochure te ontvangen. Helemaal vrijblijvend, want wij houden ook niet van addertjes onder het gras.
Mocht je nog vragen hebben, dan vind je in de brochure ook de contactgegevens van onze architect. Die staat je graag te woord!