Nieuwsbrief Q2 '23

Respace nieuwsbrief mei 2023

Winter uit, lente aan! Warm je aan dit zonnige boeketje vol inspirerend Respace nieuws. Kan je daarna weer opgeladen verder.

Woningen voor spoedzoekers

Misschien wel ons mooiste nieuws van vandaag. 

Wij roepen het al sinds we Respace heten: onze remontabele transformaties zijn ook uitermate geschikt voor semi-permanente opvang, bijvoorbeeld van spoedzoekers.
Het Rijksvastgoedbedrijf ziet die mogelijkheden nu ook! 

Zij heeft ons gevraagd om samen met onze like minds van TheNewMakers de haalbaarheid te onderzoeken van het circulair en remontabel transformeren van verschillende gebouwen. Als dit goed uitpakt, dan zullen straks meerdere voormalige ziekenhuizen en kantoorgebouwen in ons land honderden nieuwe woningen voor spoedzoekers huisvesten. 

Onze handen jeuken al…

Respace gaat naar de beurs!

Naar twee beurzen, om volledig te zijn: de vakbeurzen HOUTBOUW én Renovatie & Transformatie. Beiden 23 t/m 25 mei in de Brabanthallen.

Dinsdag 23 mei praten wij je graag bij:

Podium ‘Renovatie & Transformatie’ | 11.00 – 12.30
Hier verklappen we je alles over ‘Incourant vastgoed transformeren’. Samen met OMRT en TheNewMakers geven wij o.a. een interessant inzicht in de transformatiemarkt, en hoe we de woningnood kunnen helpen oplossen met gebouwen die op het eerste gezicht minder geschikt lijken voor transformatie. 

Zien we je daar?

Lees meer >

Podium ‘HOUTBOUW’ | 14.00 – 15.30 

Stap ‘s middags ook in bij onze sessie ‘Digitalisering in houtbouw: efficiënter bouwen met minder hout’. Ook hier komen digitale geesten samen (dit keer van Sustainer, TheNewMakers en Respace) om een verhelderend verhaal te brengen over het efficiënt opschalen van de biobased revolutie. Dat gaat gepaard met menig buzz-woord, maar aan het eind van de middag weet jij waar we het in de digitale wereld over hebben, en hoe je het toepast. 

Zien we je daar? 

Lees meer >

Update: bamboe project

Een grote shout-out naar al onze relaties. Want ons eindejaargeschenk aan hen knalt letterlijk uit de grond…in Sri Lanka.

We hebben het over de honderden bamboeplantjes die we namens hen aanboden aan House of Light, een kindertehuis voor jongens in Sri Lanka. Niet voor het gezellige groen, maar om er in de toekomst hun eigen huisje mee te kunnen bouwen. Om hen daarbij te helpen sponsoren we naast bamboeplanten ook een educatieprogramma over bamboebouw én ontwikkelen we de komende tijd een modulair prefab bamboe systeem samen met Atelier Nomadic en Una Bambu.

Resultaat so far: er wordt al meer dan vier maanden lesgegeven aan de jongens en we verwachten dat er nog dit jaar twee woningen door henzelf gebouwd gaan worden. Wij vinden dit zelf werkelijk fantastisch nieuws.

En die twee huizen zouden er volgend jaar zomaar een heel stuk meer kunnen worden. Want we zijn in gesprek met een grote social-housing-speler uit een ander Aziatisch land – ja het is nog even geheim. En maken behoorlijk concrete plannen om een bamboe-treatment centrum in Sri Lanka te realiseren. Zodat we binnen afzienbare tijd op grote schaal betaalbare bamboe woningen kunnen bouwen voor mensen die nu in een huis om niet over naar huis te schrijven wonen.

Respaced: The New Farm

Een betere bestemming voor ons circulaire biobased box-in-box systeem konden we niet bedenken: The New Farm.

Dit historische gebouw biedt een vruchtbare bodem voor de Haagse maakindustrie met circulariteit, innovatie en sociaal ondernemerschap als centrale thema’s. Inmiddels zijn de eerste huurders al ingetrokken op twee door Respace getransformeerde verdiepingen.

Bij dit project kwam de waanzinnige flexibiliteit van onze digitale bouwwijze weer bovendrijven: de learnings van de eerste verdieping hebben we direct kunnen doorontwikkelen in onze software voor toekomstige verdiepingen. En stel je eens voor: bouwers kunnen op een tablet precies zien waar en hoe welke elementen toegepast moeten worden…en ze kunnen elk moment onze realtime hotline raadplegen als ze nog vragen hebben. The New Farm weet inmiddels niet beter.

New space for Respace

Ja, we zijn verhuisd!

Weliswaar slechts vijf volwassen berken verwijderd van ons oude adres, maar toch. ‘Put your money where your mouth is’, dachten we.

En zo kwam het dat we het afgelopen jaar het monumentale gebouw aan de overkant (de Stookplaats) transformeerden tot prachtige nieuwe werkbestemmingen, waar we ook onszelf in mochten nestellen. Het voelt ook echt als een nestje, omringd door al dat natuurlijke en geurige LVL en berkenhout.

Voel je onverminderd welkom bij Respace, op Mussenstraat nummer 9!

Respace in de media

Change inc. – Interview met Sebastiaan n.a.v. de presentaties die wij op de Bouwbeurs gaven over automatisering, massa maatwerk en de potentie van transformatie.

RTL Nieuws – Sebastiaan werd op nationaal niveau geconsulteerd over hoopvolle oplossingen voor de hopeloze problemen op de woningmarkt.

Doorzagen – Samen met Bart Krol van het Nationaal Renovatie Platform werd Sebastiaan door Thomas van Belzen doorgezaagd over de transformatiedip van de afgelopen jaren.

Bouwwereld – Onze lead architect Eldin mocht zijn favoriete gebouw toelichten. Verrassend genoeg geen houtbouw parel, maar eerlijk is eerlijk, wel een beauty van een betonkolos.

Update: bosproject

Ons ‘biobased-bouwmaterialen-transitie-project’ – ordinair ook wel ‘bosproject’ genoemd – schiet wortel in de Provincie Overijssel.

Daar zijn we nu samen met beleidsmakers, boeren en landbouw- en natuurecologen een menukaart aan het opstellen. Die moet alle gewillige boeren die openstaan voor een transitie van veeteelt of reguliere akkerbouw naar gewassen voor bouwmaterialen, meer inzicht geven in de toepassingen en mogelijke opbrengsten van bouwgewassen.

We gaan ervan uit dat dit positief verrassend kan gaan zijn voor de boer, aangezien er vanuit de bouwsector enorme behoefte is om naast hout ook met andere CO₂-slurpende biobased materialen te gaan werken, zoals hennep, lisdodde en miscanthus.

Dit project is een initiatief van Respace, Sustainer en H+N+S Landscape Architects en wordt ondersteund door Building Balance.

Internationale expansie

Respace is ambitieus in haar missie om de bouwsector (en daarmee de wereld) radicaal te verduurzamen. Dat beperkt zich uiteraard niet tot de landsgrenzen.

Om ons klaar te maken voor internationale inspanningen zijn we afgelopen februari met ons kakelverse pitch deck onder de hand op zoek gegaan naar een passende investeringspartner.

En er zijn ontwikkelingen, maar die moeten we nog wel even tegen de borst houden. Zodra de inkt vers is, delen we dit graag met jullie en de rest van de wereld!

Nieuwe projecten

KD Lab II

Na het eerste succesvolle project in de voormalige kabelfabriek in Delft starten we binnenkort met KD Lab II, om die locatie verder te transformeren tot creatieve kantoorruimtes. Wederom een mooie opdracht van AM en Kondor Wessels Vastgoed.

SHEDS
Bij het World Padel Tour spektakel in Brussel, dat eind april plaatsvond, stal onze houten tribune-paviljoen de show. Het deed daar dienst als bar én uitkijktoren tegelijk. Wij vonden padel al leuk, maar nu kijken we er helemaal naar (en over) uit. Mooi feit: binnen vijf dagen hadden de Belgische bouwers van Menuiserie Saint-Job ons systeem in elkaar. Maar das super rap joh!