Thomas Piekhaar

Al meer dan tien jaar bedenken de ontwerpers bij de Kabelfabriek namen, huisstijlen, logo’s, websites en alles wat er verder nog nodig voor de identiteit van een merk of idee. Ze werken binnen strategische kaders en gaan op zoek naar de kracht van het betreffende product, de dienst of werkzaamheden. Het gebouw waar De Kabelfabriek zich bevindt is getransformeerd door Respace en Kondor Wessels Vastgoed die hiervoor een samenwerking aangingen. 

 

Thomas Piekhaar, projectontwikkelaar bij Kondor Wessels Vastgoed, vertelt over de de projectontwikkeling en het tot stand komen van het ontwerp van De Kabelfabriek.

Het prachtige KD Lab is onderdeel van het Kabeldistrict, een gebied van twaalf hectare dat ruimte biedt aan vijftien tot twintig scale ups en start ups die actief zijn in de hightech systems en materials sector van de innovatieve industrie.

In deze voormalige kabelfabriek hebben wij samen met Respace dit prachtige project gerealiseerd. Tien jaar lang mogen we dit laten staan en hebben daarom gekozen voor het systeem van Respace, dat je makkelijk kunt (de)monteren. Dus over tien jaar kunnen we het gewoon weer uit elkaar schroeven en ergens anders opnieuw opbouwen. Waar dan ook. Dat is ook een van de voordelen van houtbouw, het is demontabel. Een ander voordeel, en tevens een van de redenen waarom we voor dit systeem gekozen hebben, is ook dat het een natuurlijke en duurzame materiaalsoort is. We hebben als Kondor Wessels Vastgoed en Amsfest natuurlijk ook onze verantwoordelijkheden met betrekking tot duurzaam bouwen.

De toegevoegde waarde van het Respace-systeem is de bouwtijd, dit is in twee maanden tijd neergezet. Het hout komt uit Finland, dat wordt hier, in Nederland helemaal CNC gevreesd en dan komt het als een bouwpakket op de plaats van bestemming aan. En vervolgens gaan de mensen op de werkvloer aan de slag, het is met een IKEA bouwpakket in elkaar zetten. En dat gebeurt dus heel snel. Er is ook geen apart vakmanschap voor nodig.

Een ander groot voordeel is de flexibiliteit, want enerzijds zijn we aan het bouwen en anderzijds zijn we huurders aan het zoeken. Die hebben bepaalde wensen. Er is maar een belletje of een mailtje naar Respace nodig om aanpassingen te maken, wat in no time gebeurt zonder dat daar heel veel discussie aan te pas komt. We kwamen er op een gegeven moment bijvoorbeeld achter dat bij sommige kantoor units de lichtinval verbeterd moest worden. Of dat sommige muren dicht waren maar nu hebben we toch liever dat daar glas in komt. Binnen een week is dat aangepast in het ontwerp. De discussies zijn eigenlijk heel toegankelijk, heel transparant, we weten continu wat we aan elkaar hebben en dat gaat allemaal in topoverleg. Ze nemen ook veel taken over taken die normaal uitbesteed worden door diverse partijen. En dat ontzorgt enorm.

Respace heeft zich in het verleden al bewezen bij projecten in Amsterdam Noord, en met de Werkspoorfabriek. Ze leveren kwaliteit en zijn daarnaast ook dermate geschikt voor projecten die voor een kortere termijn bedoeld zijn. Zoals gezegd: we kunnen dit helemaal uit elkaar halen en straks en ergens anders in Nederland neerzetten. De kosten van het systeem zijn iets hoger dan traditionele bouw, maar het is heel rendabel. Wij proberen wat betreft het KD Lab een beleving te creëren waarin je eigenlijk in een oude, rauwe omgeving zit, maar wel het comfort hebt van de nieuwbouw. Esthetisch is het natuurlijk prachtig. 

De essentie van projectontwikkelaar: je hebt een bepaald idee en vervolgens ga je met een architect uitwerken of dat idee haalbaar is. Daarna trek je natuurlijk allerlei verschillende bouwadviseurs naar je toe om gezamenlijk te kijken: wat gaat het kosten en wat gaat dat ons in de toekomst opbrengen? Wij zagen met de Kabelfabriek een kans. Het idee om dat op een circulaire een duurzame manier te transformeren ontstond al in de beginfase. Voor dat plan zijn twee architecten van Noarch aangehaakt om te kijken of dat realistisch was en vervolgens hebben we samen met Respace naar dit prachtige ontwerp toegewerkt. Er is ook een business case uit voort gekomen, een die zowel voor de huurder als voor ons goed in elkaar zit. Als ontwikkelaar ben je natuurlijk vooral op zoek naar kansen, dus waar kan ik een gedeelte van Nederland iets moois maken? Daarbij moet het natuurlijk ook allemaal haalbaar zijn.

Je hebt voor zo’n project een bepaalde mindset nodig waarin je bereid moet zijn om mee te denken, om innovatief te zijn en om mee te gaan in hetgeen wat er wordt gevraagd. Respace is daar een uitstekende partij voor. Die beheersen dat als geen ander. 

De grootste tip die ik kan geven is: geniet van het proces, want het is een fantastisch project om van a tot z te begeleiden. En let vooral veel op dat er genoeg daglicht binnenkomt! Alles kan met Respace en dat ga je ook geheid terugverdienen.”

icoon die weergeeft dat Respace voor duurzaam bouwen staat

Duurzaam

Hout is het enige materiaal dat CO2 opslaat.

icoon die weergeeft dat met Respace goedkoop bouwen mogelijk is

Rendabel

Voordeliger dan bouwen met staal en beton.

icoon die weergeeft dat Respace voor modulair bouwen staat

Flexibel

Snel (re)monteren en gemakkelijk (her)indelen.

icoon die weergeeft wat de maximale grootte van de box in box ruimtes zijn

Ruimtelijk

Overspanningen zijn tot 7 meter breed en 3 meter hoog.

icoon die weergeeft dat herbestemming met Respace snel gaat

Snel

Korte doorlooptijden en direct inzicht in de kosten.

icoon die weergeeft dat Respace voor circulair bouwen staat

Circulair

In toepassing, systeem én materiaal.

Als je meer wilt weten

Vraag een vrijblijvende brochure aan

Vul hieronder je gegevens in om onze brochure te ontvangen. Helemaal vrijblijvend, want wij houden ook niet van addertjes onder het gras. 

Mocht je nog vragen hebben, dan vind je in de brochure ook de contactgegevens van onze architect. Die staat je graag te woord!