Eldin Fajkovic | Lead Engineer

Waarom wil je met Respace de wereld veroveren?

Respace staat voor mij symbool voor een nieuwe manier van denken: transitie mogelijk maken door huidige omgevingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Hergebruik, ook van ruimte, is het sleutelwoord in een systematische oplossing voor de problemen van de huidige wereld. Respace faciliteert dat hergebruik, daarom wil ik dat Respace de wereld verovert.

Waar werkte je voordat je bij Respace kwam?

Respace is geboren binnen Sustainer Homes, mijn vorige werkgever. Binnen Sustainer Homes heb ik het box-in-box systeem ontwikkeld en geëngineerd waarmee we verschillende projecten hebben gedraaid. Toen ik student was heb ik verschillend soorten werk gedaan, van all-rounder in het Legermuseum Delft tot IT-er bij OGD. 

 

Welke studie heb je gedaan?

Bachelor Bouwkunde en Master Architectuur, in Delft gespecialiseerd in de leerstoel van Hyperbody, waar we ons bezighielden met de parametrische ontwerpmethode. Ik heb in 2012 ook een minor Architectuur gedaan in Budapest.

 

Waar wil je over 5 jaar staan?

Als architect geloof ik in de maakbare wereld. Vanuit deze gedachtegang wil ik veel energie stoppen in de transities die nu noodzakelijk zijn: een duurzame, collaboratieve en circulaire samenleving. Ik zie mezelf over 5 jaar nog veel energie stoppen in deze transities en zou dolgraag in een van mijn eigen projecten willen wonen en werken, waarin we als community kunnen accelereren naar de wereld van morgen: duurzaam, circulair en samen.

 

Wat is je grootste talent?

Een mix van positiviteit en meters maken.

Waar op aarde voel je je het meest thuis?

Huis en thuis voelen heeft voor mij persoonlijk een diep-gelaagde betekenis en is niet gebonden aan één plek. In die zin resoneert de uitspraak van Erasmus altijd goed met mijn gevoel hierover: De hele wereld is je vaderland.

 

Wat doe je het liefst op zondagochtend?

Uitslapen, uitgebreid ontbijten, in de touwen hangen aan een klimwand, naar een 2e hands boekenwinkel gaan en een kop koffie drinken in de zon. In die volgorde!

Welk Respace project vind je het allertofst?

De Werkspoorfabriek. Dit is het eerste project waar ik tegelijkertijd het Respace systeem heb geëngineerd, toegepast in ontwerp en de uitvoering heb begeleid. Dit blijft mijn eerste kindje en ik hou van haar.