Kabelfabriek - Delft
GBO:
Locatie:
Jaar:
Functie:
Oorsprong:
1505 m2
Schieweg 15, Delft
2021
Werkruimtes
Fabriek, 1914
Transformatie naar circulair bedrijfsverzamelgebouw
Met een innovatief houtbouw systeem heeft de voormalig Kabelfabriek in Delft een circulaire invulling gekregen. In een paar maanden tijd is de historische industriële hal getransformeerd naar 1500 m2 houten broedplaats voor innovatieve startups. Waar ongeveer 20 start-ups en scale-ups terecht kunnen voor de ontwikkeling en productie van hun vernieuwende ideeën.
Architect No.ARCH maakte het ontwerp van het KD Lab en maakte daarin gebruik van het Respace bouwsysteem. Zo voorziet het KD Lab de komende 10 jaar in werkplekken. Na deze periode kan het circulaire bouwsysteem eenvoudig en snel gedemonteerd worden. Over 10 jaar komen er namelijk woningen op de plek waar de hal nu staat en kan het hele systeem ergens anders weer opgebouwd worden om woon- of werkplekken te realiseren.
Ook tijdens het gebruik de komende jaren is het systeem heel flexibel en kunnen de ruimten in het KD lab opnieuw ingedeeld worden. Er is gebruik gemaakt van historische Japanse houtverbindingen in plaats van schroeven en lijm. Zo kunnen de elementen eenvoudig losgehaald en verplaatst worden.


Circulair karakter en korte business case
Het hout dat gebruikt is bij de transformatie is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen van onder meer Metsa Wood in Finland en slaat een flinke hoeveelheid CO2 op in zichzelf. Binnen de realisatie van het KD Lab is in totaal 60 ton CO2 opgeslagen, dat staat gelijk aan bijna 70 retourtjes Amsterdam – New York!
Respace heeft het houtbouwsysteem waarmee de hal getransformeerd is ontwikkeld. We hebben op basis van het ontwerp van No. ARCH ons parametrisch systeem gebruikt om een bouwpakket van een soort K’nex onderdelen te creëren. Die zijn gefreesd, op locatie geleverd en daar door een team geassembleerd.
In dit project is behoorlijk geïnnoveerd. Er zijn houtbouw constructie oplossingen toegepast waarin hele slanke en hoge liggers gebruikt zijn, die je in de houtbouw niet vaak ziet. Een unieke wijze van bouwen, die toch voldoet aan de maximale toegestane hoeveelheid trilling. Dit is mogelijk gemaakt met andreaskruizen die vanwege het CNC freesproces in een nieuw jasje gestoken zijn. Op deze manier kun je met heel weinig hout een enorm sterke vloer realiseren.
Daarnaast is het grootste gedeelte van het KD Lab schroefloos aangebracht. Dit maakt de ruimtes flexibel in gebruik en opnieuw in te delen zonder dat het consequenties heeft voor de constructie, veiligheid en comfort. En dat zorgt er ook voor dat het na 10 jaar tijd weer snel en eenvoudig uit elkaar te halen is en ergens anders opnieuw gebruikt kan worden. Dit circulaire karakter zorgt ervoor dat de korte business case die aan het project gekoppeld is ook rond gerekend kan worden.